grafen.cz technický portál grafen.cz - to jsou nejen nové technologie

A+ A A-

Nanotechnologie - cesta z krize!

U.S. credit rating downgrade explained U.S. credit rating downgrade explained

Národní ekonomická rada vlády NERV - Rámec strategie konkurenceschopnosti, kapitola 6: Technologická připravenost, kap.6.5.3: Nanotechnologie, autor: Františka Pavlíková, výkonná ředitelka Bioinova, člen klastru Nanoprogres:

Nanotechnologie patří ke klíčovým technologiím 21. století. Jejich využití se ve vyspělých zemích stává nedílnou součástí strategií budoucího rozvoje ekonomik. Možnostmi využití nanotechnologií se v současné době zabývá řada vědních oborů a prakticky všechny průmyslové sektory.

Na trhu se již objevuje řada produktů využívající výstupy těchto technologií, masivní část aktivit však probíhá v současnosti v oblasti aplikovaného vývoje, který hledá, řeší a ověřuje možnosti využití poznatků základního výzkumu a jejich transferu do praktických aplikací. Nanotechnologie však stále ještě mají před sebou zásadní rozvoj komercionalizace V&V výsledků, infrastruktury a lidských zdrojů.

Nejčastější aplikace nanotechnologií:

  • Chemikálie a materiály, především optimalizace jejich vlastností – nové vysoce účinné katalyzátory, extrémně tenké vrstvy, antireflexní povlaky, abrasi odolné materiály, povrchy s vysokou redukcí tření, vodě odolné povrchy, fotokatalyticky aktivní povrchy.
  • Stavebnictví – vylehčené a stabilnější stavební materiály, funkcionalizované povrchy (např. antikorozní odolnost, samočistící schopnost).
  • Energetika – fotovoltaika, zlepšení využití paliv, nové možnosti skladování energie, svítidla s extrémě vysokou nebo extrémně nízkou svítivostí a úsporou energie, nanokrystaly pro laserové aplikace.
  • Životní prostředí – šetrnější industriální produkce, energeticky efektivnější technologie, filtrace vody, čištění odpadních vod a plynů, odstraňování škodlivin z podzemních a povrchových vod, filtrace a zneškodňování toxických plynů.
  • Zdravotnictví – regenerativní medicína využívající funkcionalizované nanočástice, nanovlákna a nosiče aktivních látek, nanovlákenné polymerní scaffoldy pro tkáňové inženýrství a ortopedické aplikace, regenerace tkání, příprava umělých orgánů, trojrozměrné tkáňové struktury pro rekonstrukční chirurgii, řízené dávkovaní a lokalizace léků, antimikrobní látky s nanočásticemi, snažší a spolehlivější diagnostika, nové kontrastní látky pro zobrazování.
  • Nanobiotechnologie – biočipy, biosenzory.

Popis národního prostředí a význam role nanotechnologií a biomedicíny obsahuje strategický dokument, předložený Národní ekonomickou radou vlády NERV : Rámec strategie konkurenceschopnosti, konkrétně kapitola 6: Technologická připravenost.

celý text: www.vlada.cz

 

Pro psaní komentářů se přihlašte

Houseboats.cz - návrh, výroba a prodej Hausbótů

  

hausbot

 

Více na www.houseboats.cz

 

Ekonomicke aktuality

  • Poslanci na středeční schůzi v úvodním kole řeší návrh státního rozpočtu na příští rok. Budou schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek. Ten má podle vládního návrhu příští rok činit 241 miliard korun, což je o 41 miliard méně, než má mít ten letošní upravený. Rozpočet není možné zamítnout, lze ho pouze vrátit vládě k přepracování. To chce udělat opoziční ANO a i donedávna vládní Piráti.

  • Lidé v předdůchodovém věku, ale i senioři mají zájem pracovat. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK. Oslovení lidé by nejčastěji chtěli pokračovat v posledním zaměstnání, což ale často není možné. Novou práci je pro ně obtížné najít. Podle odborníků se ale situace začíná pomalu zlepšovat.

  • Ve středu budou poslanci jednat o rozpočtu na příští rok. Opozice jej ostře kritizuje. „Není to účelové, vycházíme z výtek Národní rozpočtové rady,“ řekl v Událostech, komentářích bývalý senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Strana chce návrh vrátit ministrovi financí k přepracování, stejně jako ANO i SPD. „Nemalé otazníky nad některými kapitolami jsou, ale bylo by potřeba se zamyslet nad celkovou strukturou rozpočtu. Potřebujeme pokračovat v konsolidaci,“ myslí si ekonom Dominik Stroukal, který byl dalším hostem pořadu. Zástupci vládních stran ani největší opoziční strana ANO pozvání do pořadu nepřijali.

  • České automobilky vyrobily v prvních třech čtvrtletích letošního roku už téměř milion a sto tisíc osobních vozů – meziročně o necelých osm procent víc. Tento fakt je nicméně v kontrastu s poptávkou po elektromobilech, jejichž výroba tvořila zhruba desetinu zmíněného počtu vozů a jejichž podíl na celkové produkci klesl. V Evropě je o ně zároveň malý zájem navzdory snaze Evropské unie, která prodej elektromobilů podporuje – na rozdíl od aut se spalovacími motory.

  • Stále víc obchodů a služeb umožňuje platbu kartou. Za první pololetí jejich počet vzrostl o více než 21 tisíc téměř na 342 tisíc, vyplývá z dat Sdružení pro bankovní karty. Pokrytí terminály se ale liší mezi regiony – v menších obcích zůstávají prodejci na rozdíl od větších měst často u hotovosti.

Copyright © 2010-2020 grafen.cz - všechna práva vyhrazena

Přihlásit nebo Registrovat

PŘIHLÁSIT SE

fb iconPřihlásit přes Facebook

Registrovat

Registrace uzivatele
nebo Zrušit